2010. december 31., péntek

Nádasdladányi kastély

Nádasdladány.. Mi jut eszembe erről a kastélyról? Romantikus, 
mesébe illő megjelenés.. akár egy film díszlet. Nem véletlen jut ez 
eszembe, hisz forgattak már itt filmet. Olyan vámpíros, farkasemberes
film díszletéül szolgált. Erre felé járva úgy gondoltuk, nem hagyhatjuk ki,
hogy meglátogassuk. Íme néhány fotó látogatásunkról..
A kastély nem látható rögtön, mert szép park veszi körül. A parkolóból
befelé sétálva aztán megpillantottuk a fák között..

Percekig csak álltunk, és gyönyörködtünk ebben a romantikus stílusban
épült kastélyban..

 A főbejárati homlokzat ottjártunkkor bizony elég megviselt állapotban
volt. Talán azóta már rendbe hozták..
 A főbejárat felett ott pompázik a Nádasdy család címere..

Úgy döntöttünk, először körbe sétálunk az épület körül. Megkerülve a
kastélyt, ez a déli oldal..


A kastély nyugati homlokzata már részben fel lett újítva. Remélem
azóta teljesen kész lett..

 Valahol itt volt egy csónakázó tó is, de mára már kiszáradt, eltűnt..

Az északi oldalon, a torony mögött rejtőzött a személyzeti bejárat. Még
ez is igen szép volt..

Valahol itt a föld alatt alagút vezetett a távolabbi konyhához,
ahonnan síneken szállították az ételt a kastélyba.. Bővebben 
lentebb olvashatsz a kastély érdekességeiről. Sajnos bent nem
készítettem fotókat, de ízelítőként mutatok egy képet a könyvtárról..
Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/



És az Ősök csarnokáról...
Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/




Ami a felújítás előtt így nézett ki...

A kastélyban tett séta után búcsút vettünk ettől
a szép műemléktől..


Ami a levegőből is gyönyörű!
Forrás: https://www.legifoto.com/



Néhány mondat a Nádasdy-kastélyról:
A kastélyt és a hozzá tartozó 24 hektárnyi területű csodálatos parkot még a 18. században építtette a Nádasdy család.
A Nádasdy család ősei már a 14. században birtokolták a környéket. A Schmidegg grófok 1736-ban szerezték meg a ladányi birtokot. Nádasdy Lipót 1851-ben Schmidegg Károlytól vette meg Sárladányt, amelynek nevét később a család kérésére a hatóságok Nádasdladányra változtatták. A 19. század közepén alakította ki birtokai új központját a Fejér megyei Sárladányban.[1] A családi legendárium szerint a Nádasdy-ak Angliából származnak, talán ezzel is magyarázható, hogy a kastélyt angol-gót stílusban építtették. Az épület és a hozzá tartozó park a Sárrét mocsaras, lápos vidékének szélén lévő sík területére épült, ahol szép időben a távoli hegyek kéklő kontúrja fogadja a látogatókat.
Lipót halála után a Nádasdy vagyont fia Ferenc örökölte a kastéllyal együtt. A 18. században épült barokk kastélyt 1873-ban alakították át romantikus stílusban, Hübner Nándor székesfehérvári építész és Linchbauer István budapesti műépítész tervei alapján. Az épülethez még tornyot és egy kétszintes szárnyrészt is hozzáépítettek. A kastély főbejárati homlokzatán a Nádasdy család festett címere található. A legenda szerint IV. Béla magyar király a tatár elől menekülve a nádasban bújt el. Tartózkodási helyét csak a Nádasdy-ak ismerték, akik vadrécével etették. Állítólag innen a címerben a vadkacsa. A kastély a mai formáját az angol tudor stílust kisebb átépítések után nyerte el.
Az épület berendezése akkoriban modernnek számított volt vízvezeték, gázvilágítás, telefon hálózat, padlófűtés és ami legérdekesebb a föld alatt síneken keresztül hozták az ételt a távoli konyhából. A hagyományok őrzése, az ősök tisztelete, a vallásos családias szellem jellemezte a Nádasdy családot. Ezért az épületben nagy hangsúlyt kapott az Ősök csarnoka, ahol az elődöknek a hazáért, és a közügyekért folytatott tevékenységét bizonyító dokumentumokat őrizték. Az itt látható képgyűjtemény a Magyar Nemzeti Múzeum, a könyvek egy része pedig az Országos Széchenyi Könyvtár és a keszthelyi Kastélymúzeum tulajdonában van. A csarnokot az ősök képmásai díszítették, ott tartották a családi összejöveteleket is. Ma is láthatóak még gróf Nádasdy Ferenc és felesége Zichy Ilona arcképei, amelyek Benczúr Gyula alkotásai. Ők ketten nagyon szerették egymást, ám a családi idillnek szörnyű tragédia vetett véget. Harmadik gyermekük születése után Zichy Ilona 24 évesen meghalt. A gróf soha többé nem házasodott meg ám életét tevékenyen töltötte, mint mecénás. Irodalmi alapítványt hozott létre, ő létesítette a Stefánia Jacht Egyletet, és ő rendelte meg az első vitorlás jachtot a Balatonra. Az előkelően berendezett kastély termei között a könyvtár rendkívüli belsőépítészeti megoldásaival tűnik ki, amely Hauszmann Alajos tervei alapján épült. Kazettás fa mennyezet, csavart oszlopok, a galérián kovácsoltvas mellvéd egészíti ki az elegáns polcrendszert. A korszak legismertebb mesteremberei készítették a díszes kovácsolt vas csillárokat, a könyvtár galéria korlátját, a falburkolatokat, a könyvtárterem berendezését továbbá az Ősök csarnoka festett üvegablakait.
A kastély 1982-ben került az utolsó tulajdonos, a Honvédelmi Minisztérium birtokába. 1982 - 1994-ig az épület üresen állt. Az épületet 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították.
Forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1dasdy-kast%C3%A9ly_%28N%C3%A1dasdlad%C3%A1ny%29







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése